Jan Ove Ekeberg med sin relanserte bok "Et liv i isen"

Relansering av «Et liv i isen»

Jan Ove Ekeberg har samarbeidet med mange forlag gjennom en lang karriere som journalist og forfatter. Når det gjaldt relansering av hans bok «Et liv i isen» om polarhelten Adolf Henrik Lindstrøm, var Ekeberg ikke i tvil om at Kolofon forlag tilbød det beste konseptet.

– Backlist fra Kolofon ble en god løsning for denne utgivelsen, der jeg i første omgang har valgt å trykke den etter prinsippet ”print on demand”, altså små og jevnlige opplag basert på etterspørsel. For meg er det en bra løsning, med en langt lavere inngangsinvestering enn ved en tradisjonell utgivelse. Interessen for polarkokken Lindstrøm er økende, derfor ønsket jeg å gjøre boken tilgjengelig for nye lesere, sier Jan Ove Ekeberg. For mange er han best kjent som programleder gjennom 24 år i TV 2. Nå er han forfatter på heltid og arbeider blant annet med et historisk romanprosjekt fra vikingtiden, ”Den siste vikingkongen”.

”Et liv i isen” handler om en våre minst kjente polarhelter; Adolf Henrik Lindstrøm. Hammerfest-gutten var kokk og styrte byssa under mange av våre berømte polarekspedisjoner rundt 1900-tallet, og stadig flere blir oppmerksom på Lindstrøms betydning under ekspedisjonene. Jan Ove Ekeberg forteller at Lindstrøm ikke bare sørget for et sunt og godt kosthold, han var også et sosialt sentrum og en stor humørspreder ombord.

– Lindstrøm var en fantastisk dyktig kokk, med et rikholdig kosthold som besto av langt mer enn hans kjente ”Biff ala Lindstrøm”. Sjefen i byssa sørget for sunn og næringsrik mat for mannskapet under de mest krevende forhold man kan forestille seg, det var av avgjørende betydning for helse og arbeidsmoral. Med sitt gode humør var Lindstrøm samtidig et sosialt midtpunkt om bord, noe som er behørig omtalt i dagbøkene til ekspedisjonsdeltagerne. Den tredje rollen han fylte, var som fortrolig samtalepartner for ekspedisjonslederne. Personligheter som Roald Amundsen og Otto Sverdrup var svært målrettet og ikke kjent for å slippe andre mennesker nært innpå seg. Lindstrøm ble unntaket, dermed spilte han en langt større rolle i polarhistorien enn mange har vært klar over, forteller Jan Ove Ekeberg. Det har man også fått opp øynene for i Lindstrøms fødeby Hammerfest, der det nylig ble reist en statue av ”polarkokken”.

Backlist – konsept for relansering

Boken ”Et liv i isen” om polarkokken Adolf Henrik Lindstrøm ble første gang utgitt i 2001 på Kagge forlag. Nå er den relansert på Kolofon forlag, som har skreddersydd et konsept for relansering av tidligere utgivelser, under navnet Backlist. Her får forfattere veiledning og hjelp til alt fra avklaring av rettigheter til manusbearbeidelse, redesign og produksjon.

– For meg var dette en god løsning for relansering av denne boken. Backlist er et gjennomarbeidet konsept for relansering, og jeg er også godt fornøyd med hvordan den trykte boken fremstår, sier forfatter Jan Ove Ekeberg.