Dette er ikke boken for deg som ønsker tips til hvor ferden skal gå. Harske gleder handler om opplevelsen av turen og litt erotikk.

(Tekst og foto kan benyttes vederlagsfritt, nederst i saken ligger teksten som nedlastbart dokument)

– Jeg har vært på tur hele livet, forteller Arne-Wilhelm Theodorsen. Turene har han tatt alene, som turleder eller sammen med familien. Han har gått seg vill, han har gått langt og han har gått på byen.

– Jeg ble nærmest religiøs da jeg som ansatt i kommunen mistet jobben min fordi fylkeskommunen tok over prosjektet jeg jobbet i. Jeg ba hver dag til gud om at fylkeskommunen skulle bli lagt ned. Da jeg begynte å skrive på denne boka, begynte jeg takke gud for at jeg hadde mistet jobben og fant skrivegleden, ler Arne-Wilhelm.

«Hun stønner høyt rett inn i hans venstre øre. Svetten driver fra pannen, håret er vått, munnen åpen. Hun beveger seg rytmisk og grasiøst over de kvite silkeflatene. Hun hiver etter pusten.» Slik startet kapittelet Theodorsen har kalt Verdens vakreste skitur. Det er slike beskrivelser som skiller denne boken fra andre turbøker. Hvor turen går, er beskrevet, men det er underordnet. Forfatterdebutanten på 66 vintre bedyrer at alle turer handler nettopp om det. Turen.

Ikke som planlagt

– Det skjer alltid noe uventet på en tur, forteller Theodorsen entusiastisk.
– Når jeg er på tur er jeg alltid «her». Den fineste turen er den jeg har akkurat nå. «Her» er det fint å være. Dette er noe jeg tar med inn i hverdagen. Det gjør meg ikke noe om turen blir annerledes enn planlagt. En gang jeg som turleder la ut på en skikkelig langtur, gikk vi oss vill. Sjøltilliten sank, folk kastet opp fordi de var slitne og jeg var redd. Det kan jeg innrømme. Frem kom vi og dagen etterpå satte vi oss ned og snakket om det hadde opplevd og turen ble med et mindre dramatisk.

Dramatisk

På tur mellom to hytter måtte han og turkameraten grave seg en snøhule.
– Jeg vred kneet og klarte nesten ikke gå. Han jeg gikk sammen med, hadde fått skuldra ut av ledd og klarte ikke bevege seg en millimeter. Da kom det helikopter og hentet oss, sier han alvorlig. Som sindig nordlending legger han til at slik dramatikk tilhører sjeldenhetene.

Boken har han gitt på Arve Juritzens datterselskap Kolofon forlag. Et selvpubliseringsforlag, der forfatter tar en stor del av kostnadene selv.
– Men så sitter jeg da også igjen med alle inntektene, smiler han bredt.

Tålmodig kone

– Jeg bruker nok et litt tøft språk i boka, og en kamerat sa til meg at kona mi må være Norges mest tolerante. For jeg beskriver møter med damer og det er en del erotiske hentydninger, ja det er det. Men hun har støttet meg hele veien. Og jeg tror at både barn og barnebarn er litt stolte over min debut som forfatter.

Svensk skjønnhet

Geografisk blir det mange turer i nærområdet. I boken blir vi med han til Sverige og Spania. For igjen; det handler ikke om hvor man går. «Nå er det starten på dag fire, imot meg kommer en svensk skjønnhet. Jeg får en mygg på øyet og sykkelen velter. Dama kommer bort og sier «Jag bor like brevid». Kaffe fikk jeg og jeg ble en hel dag forsinket på min sykkeltur til Bottenviken.

Boken Harske Gleder kan bestilles her.

TEKST OG FOTO: STEINAR KNUDSEN

Teksten kan lastes ned her:

Det handler ikke om hvor du går