Det er eksistensielle spørsmål Sveinn Helgi Gudmundsson gir seg i kast med. Gudmundsson, opprinnelig islending, har bakgrunn både som distriktsdyrlege og som forsker ved Veterinærinstituttet i Sandnes. Nå er han bokaktuell med rikt illustrerte Naturens underverker. Her snakker vi om en vakker utgivelse, på flere plan. Beundring for naturens underverker – og takknemlighet for livet – slynger seg som en rød tråd gjennom hele boken. Eller skulle vi sagt grønn tråd?
Vi har fått noen ord med Gudmundsson rett før lansering.
- La oss åpne med en klassisk “pitch”, Sveinn: Beskriv boken din på bare fem setninger …
“Dette er naturvitenskapelig sakprosa med innslag av medisin, økologi og andre fagområder. Noen av cellenes usynlige underverker blir beskrevet, i tillegg til mange synlige fenomener hos jordens organismer. Mange er overbevist om at livet på jorden oppstod som et resultat av tilfeldighet – her i boken blir begrepet tilfeldighetsteologi lansert, og kjente begreper innenfor evolusjonsbiologi, som seleksjonsfortrinn og steg-for-steg-utvikling, diskutert. Det blir fundert over meningen med livet, og dets tilknytning til kroppen. Boken beundrer også aspekter som fuglenes akrobatikk og vakre sang, blomstenes og insektenes fargerikdom, og naturens nytteverdi.”
- Hva motiverte og inspirerte deg til å skrive nettopp «Naturens underverker»?
“Jeg har lenge lurt på følgende: hvilket grunnlag har ideene, eller påstandene, om at jordens første organismer ene og alene ble til som følge av tilfeldige reaksjoner mellom molekyler? Hender det at offentlig ansatte sprer slike ideer? Slike ideer kan bidra til ateisme – altså oppfatningen om at mennesket ikke har noe over seg. Og ateisme kan føre til nihilisme – at livet egentlig er meningsløst.”
“Nihilisme er igjen forbundet med tristhet. Mange unge mennesker trenger behandling grunnet negative tanker, depresjon og sorg som ikke blir bearbeidet. Offentlig ansatte, nevnte jeg over – for hvem er det som behandler unge, deprimerte mennesker? Ofte hviler det på de offentlig ansattes skuldre!”
- Er påstander om tilfeldigheters fundamentale skaperkraft basert på vitenskap?
“Her må jeg svare et bestemt nei – slike ideer/påstander ligger faktisk nærmere religion enn vitenskap.”
- Hvordan har det vært å jobbe med boka? Hva var aller mest gøy, og hva ble mer utfordrende enn du hadde forestilt deg?
“I tillegg til gjennomgangen av bakgrunnslitteratur, var samarbeidet med spesialistene det jeg satte mest pris på – deres verdifulle veiledning veier tungt. Min bok går på tvers av fagområder, så det var innimellom utfordrende å skaffe kvalifiserte veiledere.”
- Forfattere slutter aldri å lete etter bokidéer. Hva med deg, har du flere bokplaner framover?
“Bokideer har jeg, men på nåværende stadium blir ikke disse avslørt!”
Sveinn i Lopi-genseren, som symboliserer naturen.
Naturens underverker bestiller du ved å klikke på knappen under: