– Vi har satset stort på digitale plattformer og tilbyr både videobokbad på YouTube og podcaster på de største strømmetjenestene for at leserne skal bli bedre kjent med noen av våre 2 500 forfattere.
Det sier forlegger Widar Løw Trondsen i Kolofon Forlag, som hadde premiere på sin nye YouTubekanal og la ut podcaster på de største strømmestedene fra 19. mars 2021.
DIGITALE BOKBAD: Forlagskonsulentene Arild Falk Nicolaysen og Hege Terese Fjæra, sammen med forlegger Widar Løw Trondsen, er fornøyde med Kolofons lansering av en egen YouTubekanal og podcasttjenester, der forlagets forfattere presenteres gjennom bokbadintervjuer og reportasjer. (Foto: Kolofon Forlag.)
– Veien å gå
– Det digitale markedet øker i stor fart. Kolofon Forlag er jo Norges største for den som vil gi ut boken sin selv, og så godt som all kontakt mellom forfatterne og oss er nå digital. Siden vi har såpass mange i vår forfatterstall, er dette en betydelig fordel for effektiviteten i produksjonen av bøkene, sier forlagskonsulent Arild Falk Nicolaysen.
– Vi er helt sikre på at den digitale veien er veien å gå. Vi har nylig oppdatert vår forfatterportal, der de som publiserer hos oss kan følge med på både salg og omsetning. Vi har også etablert vår egen nettbokhandel. Det naturlige skrittet videre for oss nå, var å gjøre noen av forfatterne våre tilgjengelige for seere og lyttere over hele verden, sier forlegger Widar Løw Trondsen.
– Det er jo det som er så fint med digitale løsninger. Vi når alle, i Norge og i resten av verden, gjennom YouTube og strømmesteder som Spotify, Apple Podcast, Google Podcast og andre. I disse koronatider er det da også trygt og smittefritt å kunne sette seg ned i ro og mak og se et bokbad på video på PC-en hjemme eller sitte i godstolen med smarttelefonen og ørepluggene og høre våre podcaster, sier forleggeren.
– Er dette en kostbar tilleggstjeneste?
– Det vil naturligvis koste litt for de av forfatterne våre som ønsker å kjøpe også denne tjenesten, men for oss har det vært viktig å investere i den bemanningen og det utstyret som skal til for at vi også skal ha et bokbadtilbud som en del av vår pressetjeneste. Det fine for seerne og lytterne våre er jo at det er helt gratis for dem. På denne måten når jo våre forfatere enda bedre ut til leserne. Det har vist seg at mange er interessert i å få vite mer om prosessen bak bøkene, og se eller høre forfatterne selv fortelle om hvordan boken ble til, mener forleggeren.
100.000 bøker
– Kolofon Forlag øker og øker?
– Ja, og det er vi veldig glade for. Det er et tegn i tiden at forfatterne selv vil ha kontroll på salg og inntekter, og beholde rettighetene til sine verker selv. Jeg tror dette er noe av vår suksessoppskrift, sier forlegger Widar Løw Trondsen.
– Det går absolutt i riktig retning. Vi hadde et rekordår og snudde underskudd til pent overskudd i 2020, og 2021 har per utgangen av juli enda bedre omsetning. Trolig vil nærmere 100.000 bøker bli trykket i år, fordelt på mellom 200 og 300 nye boktitler, forteller forleggeren.
– Konsekvensen av både dette og den økende mengden forfattere som kommer til oss, er at vi har etablert et eget avdelingskontor i Trondheim og ansatt en salgssjef der, har styrket hovedkontoret i Oslo med en ekstra forlagskonsulent, og utvidet frilansstaben av språkvaskere, redaktører, korrekturlesere, designere og andre tjenester som trengs til en bokproduksjon, sier Løw Trondsen.
Salgssjef Martin Finholth tror kontakten med forfattere fra Midt-Norge og nordover i landet blir mye bedre etter at Kolofon Forlag etablerte et avdelingskontor i Trondheim. (Foto: Kolofon Forlag.)
– Det er en stor fordel for tilgjengeligheten at vi også har et kontor i Trondheim, mener salgssjef Martin Finholth. – På den måten kan vi styrke servicen og kontakten med forfatterne også i Midt-Norge og nordover i landet, sier salgssjef Finholth.
Eget TV-studio
– Hvordan får dere tid til alt dette?
– For å håndtere nysatsingen og driften av en egen YouTubekanal og podcasttjenestene, har vi knyttet til oss ytterligere en medarbeider. Det er tidligere NRK-reporter, TV-programleder, journalist, forfatter, artist og dramatiker Stig Nilsson som står for den nye, digitale produksjonen vår, opplyser forleggeren.
Tidligere NRK-programleder, forfatter, artist og dramatiker Stig Nilsson videobokbader og produserer podcaster med det av Kolofons forfattere som ønsker det (Foto: Jorunn Westraas).
– Det er investert i transportabelt lyd- og videoutstyr og innledet et samarbeid med produksjonsselskapet Fabeltjenester AS. – Stig Nilsson er en erfaren pressemann, og sammen med sin kone, komponisten Jorunn Westeraas, driver han et produksjonsstudio i Fredrikstad. På et par timer kan vi dermed rigge om ett av våre møterom i Kolofons hovedkontor i Prinsens gate i Oslo til TV-studio. Vår videoreporter kan også reise hjem til forfattere for å produsere bokbad der de bor, dersom det er ønskelig, sier han.
Også reportasjer
– Fra mars og frem til august har vi publisert 12-13 digitale podcaster og et tilsvarende antall bokbad. Vår nye serie Kolofon reportasje er også i gang. Her blir vi bedre kjent med miljøene omkring noen av forfatterne på en annen måte enn regulære videobokbad der det meste handler om boken, mens reportasjene også går litt tettere inn på personene.
– Kolofon Forlag er nok tidlig ute med et såpass omfattende digitalt tilbud i Norge. Nå håper vi at enda flere finner oss på YouTube, trykker «abonner» - det koster ingenting å følge oss, og at mange podcastlyttere også trykker «follow» på Spotify og andre strømmesteder, sier han. – Foreløpig har mange hundre vært innom og sett på videoproduktene og hørt på podcastene våre. Det er gledelig.
Forfatterlenker
– Det fine med det for forfatternes del er at de som ekstrabonus får tilsendt digitale lenker som de fritt kan bruke på sine egne sider på nett eller sosiale medier, dermed håper vi at bokalget gis litt ekstra drahjelp, sier forlegger Widar Løw Trondsen.