top of page
Søk

Krigsskipet som aldri slutter å fascinere

Endelig er bokverket «På innsiden av Blücher» snart klart!


Mannen bak, Ronny Arnesen, er ikke bare forfatter – han er også en mann som har viet store deler av sitt liv til å utforske dypet under vann. Født og oppvokst på Torshov i Oslo, begynte han å dykke allerede i 1973. Verden under vann ble en lidenskap som har fulgt ham hele livet.


Fascinasjonen for det skjulte under overflaten har ført til tre tidligere bokutgivelser, men det er Arnesens siste prosjekt, «På innsiden av Blücher» på Kolofon forlag, som virkelig vekker oppsikt. Nå, etter mer enn seks års nitidig arbeid, står han klar for å lansere sitt doble bokverk om det legendariske tyske krigsskipet.



Et dypdykk i vår krigshistorie


Blücher, som ble senket i Drøbaksundet under andre verdenskrig, er ikke bare et skipsvrak – det er selve symbolet på invasjonen av Norge 9. april 1940, og en skjellsettende hendelse i norsk krigshistorie. For Arnesen har skipet mange fasetter, og dets dype beliggenhet gjør det ekstra utfordrende å utforske. «Å dykke på Blücher gir en følelse av mestring,» sier han, og legger til at det er de historiske og personlige dimensjonene ved skipet som gjør det så spesielt.


Krysseren har siden det smalt fra batteriet på Oscarsborg ligget relativt intakt, noe som har lokket dykkere og historikere fra hele verden til å utforske det. Men det er ikke uten risiko – to dykk har gått galt under utforskningen, en påminnelse om farene det alltid skjuler.



Arnesen har selv dykket på Blücher seks ganger og har et nært forhold til skipet. Under dykkene har han sett detaljer som få andre har hatt muligheten til å oppleve – og nå deles disse altså i bokform. Her har leserne mye å glede seg til!


Bind 1 tar deg med på innsiden av Blücher gjennom private notater og fortellinger fra tre tyske unggutter som tjenestegjorde på krysseren. Videre får du historiene fra noen av dykkerne som dykket på Blücher fram til 90-tallet, og hvilke triumfer og tragedier de opplevde. Bind 2 viser deg innsiden av Blücher via unike bilder fra vraket, og fortellinger fra dykkerne som har oppsøkt skipet i nyere tid – også inne i vraket. Videre følger vi de tre tyske ungguttene gjennom krigen og fram til deres død på 2000-tallet.



Ikke glemt i Tyskland


Når Arnesen ser tilbake på senkningen av Blücher, er det tydelig at hendelsen ikke bare fascinerer nordmenn. Hva er egentlig tyskernes syn på episoden, som vel må være en av de større fiaskoene i deres marinehistorie? «Jeg tror tyskernes syn på Blücher er at de i dag rister på hodet fordi de skulle ta oss. De er ikke stolte av det, men fascinerte av den dramatiske hendelsen.» forteller han.


I 1981 møtte Arnesen en av de overlevende fra skipet. Den tyske marinesoldaten følte seg usikker på hvordan han ville bli mottatt av nordmenn, men ble overrasket over den varme velkomsten han fikk. Denne menneskelige siden av historien er også noe Arnesen trekker fram som en viktig del av Blüchers etterliv. I 2023 traff han barnebarnet til en annen av de som var om bord. Vedkommende kjente også litt på den samme følelsen som marinesoldaten, forteller Arnesen.



Fra Drøbaksundet til Europa og USA


Med lanseringen av bøkene «På innsiden av Blücher», bind 1 og 2, gjennom det nystartede Norwegian Indie Agency, ser Ronny Arnesen frem til å nå et internasjonalt publikum. Blücher-verket skal presenteres på den ytterst prestisjetunge bokmessen i Frankfurt nå i høst.


Spesielt i Tyskland og England, hvor krigshistorie er populært, tror han bøkene vil vekke oppmerksomhet. «I Europa generelt tror jeg presentasjonen av Blücher, som ingen tidligere har gjort på denne måten, vil skape stor interesse. Bøkene har mengder av fotografier som viser hvordan skipet ser ut innvendig. Man ser også mange detaljer som dukker opp i mørket når dykkerne svømmer gjennom vraket.» Arnesen peker også på dykkerentusiaster som en målgruppe, særlig fra USA, hvor han allerede har fått positive tilbakemeldinger.


Etter over seks år med dedikert arbeid, fra idé til trykksak, er Ronny Arnesen nå klar for å ta litt av: «Utgivelsene skal feires med en bedre middag,» sier han med et smil. Og når man tenker på den innsatsen som ligger bak, bør måltidet bli en velfortjent, sjømatbasert tolvretters.


Dobbeltbindet om Blücher vil utvilsomt sette dype spor blant krigshistorie-entusiaster – og dem er det som kjent mange av. Og ingen har nok sunket dypere ned i materien enn Ronny Arnesen – bokstavelig talt.

Knapt nok skipet selv …




Begge bindene sikrer du deg fraktfritt og lynraskt:



I handelen fra 29.oktober.



Comentarios


bottom of page