top of page
Søk

Legen som ikke fikk skrive ut medisiner

Oppdatert: 20. sep. 2022

Boklansering og rettssak mot myndighetene


– De var hjelpeløse og fikk ikke hjelp i systemet. Derfor samarbeidet jeg med «de narkomans lege» Sverre Eika om å gi de tyngste rusbrukerne medisiner.


Det sier tidligere fastlege Stig Asplin om sine handlinger, etter at Helsetilsynet fratok ham den såkalte forskrivningsretten for A- og B-preparater.


DAVID MOT GOLIAT: Stig Asplin gir ut boken «Uforsvarlig behandling?» på Kolofon Forlag og går til rettssak mot myndighetene (Foto: Stig Nilsson).


Bok og rettssak

Mange kjenner ham fremdeles som barndomsaktør i pappa Per Asplins barnemusikal «Putti Plutti Pott og julenissens skjegg». I dag er det et helt annet alvor over Stig Asplins kamp.


Etter mer enn 25 år som lege, bestemte Stig Asplin seg for å skrive bok om sine erfaringer med helsetilsynet og gå rettens vei for å belyse hvor urimelig han anser at våre aller mest trengende rusmisbrukere behandles av stivbent regelverk.


– Sverre Eika og jeg skulle skrive denne boken sammen og gå til kamp mot myndighetene sammen, men dessverre døde Eika i 2021, og jeg ville gjennomføre våre planer fordi det er på tide å endre synet på behandlingen av denne pasientgruppen. Mange av disse er mennesker som trenger hjelp aller mest. Derfor skrev jeg boken «Uverdig behandling?» alene, og derfor går jeg rettens vei på egen hånd, sier Stig Asplin.


– Myndighetene har erklært at pasienter som trenger hjelp må skånes for «sånne som meg». Verre karakterdrap kan jeg ikke forestille meg. Det kan ikke bli stående. Jeg tror at jeg vinner frem, men om jeg ikke gjør det, håper jeg rettssaken og boken kan føre til endringer, sier han.


Boken, som utgis på Kolofon Forlag, ble lansert på Litteraturhuset i Oslo 14. september. Rettssaken var opprinnelig berammet i ridsrommet 20. til 23. september i Oslo tingrett, men er utsatt inntil videre.



Overdose-rekord

– Hvorfor gjør du dette, er det ikke en Davids kamp mot Goliat?


– Jo, men vi kan ikke lenger være bekjent av å ligge på Europatoppen når det gjelder overdosedødsfall på grunn av retningslinjer som sender tunge rusbrukere ut på gaten for å kjøpe dop ingen vet hva inneholder, mener den tidligere fastlegen.


– Disse menneskene trenger behandling, ikke straff. Mange som har fått hjelp lever i dag verdige og fullverdige liv. Det virker. Men skal vi hjelpe dem, nytter det ikke å gi dem drops. De må behandles med preparater som helsevesenet rår over, medikamenter som kan gis dem i kontrollerte former, sier Asplin.



Utenfor A4-arket

– Men myndighetene mener åpenbart at du skrev ut for mye medisiner?


– Det er jeg ikke enig i. Nesten alle mine stoffavhengige pasienter var i LAR i tverrfaglige opplegg. Noen få som hadde mislyktes i LAR og stod i fare for å gå til grunne eller falle tilbake til gatemarkedet, ble hjulpet av Sverre Eika og meg. Det må være rom for skjønn her, som i alle saker der leger behandler pasienter. Hver pasient er et individ som krever individuell behandling og oppfølging, sier Asplin.


Han får nå prøvet sin sak, og de fem-seks pasientene av hans 1200 på pasientlisten mens han var aktiv fastlege, vil være blant vitnene i rettssaken.


Stig Asplin


Sønn av Per Asplin, og fremdeles husket av mange for sin rolle som gutt i farens oppsetninger «Putti Plutti Pott».


Cand.med. 1985.

Løytnant i Hans Majestet Kongens Garde 1987.

Leder av bedriftshelsetjenesten NSB, Region Øst 1987–89.

Kommunelege I (helsesjef) i Lurøy 1989–92.

Bydelsoverlege/avdelingssjef i Bydel Ullern 1992–99 og 2000–03.

Fastlege Skøyen helsesenter 1995–2021.

Assistentlege Fylkessjukehuset i Volda 1999.

Spesialist i allmennmedisin 2000.

Spesialist i samfunnsmedisin 2001.

Leder av Feberpoliklinikk Vest (Oslo) 2019-2022.

Fungerende bydelsoverlege Vestre Aker bydel 2021.







bottom of page