I 2018 gikk Anne Grimstad Fjeld Gudbrandsdalsleden fra Oslo til Trondheim. Underveis arrangerte hun veldedige konserter, med til sammen 150 utøvere. Hun hadde da hatt eggstokkreft i tre år.
Anne Grimstad Fjeld
Annes tur langs pilegrimsruta har hun nå foreviget i boka «Langs leden». Her får leserne bli med henne på en tankevandring om opphav og historie, pakket inn som en stor hyllest til de små øyeblikkene i livet.
«Langs leden er en livsbejaende reiseskildring, der kreftsykdommen paradoksalt dreiv meg framover mot Nidaros,» forteller Anne. «Boka er ei indre reise i livet mitt og ei ytre reise der topografi og natur, menneskemøter og forskjellige hendelser forhåpentligvis er blitt til en levende tekst som har allmenn interesse.»
Det kan vi underskrive på at den har blitt. Teksten er dessuten rikt illustrert med en flora av friske fotografier, og samspillet har gjort bokas vandretur til en opplevelse å følge fra første til siste side. I anledning lanseringen som står for tur, har vi tatt en prat med Anne.
- «Langs leden» skildrer konsertene, landskapene og menneskene du møtte underveis på vandringen din fra Oslo til Trondheim. Hvis du skal trekke fram ett soleklart høydepunkt, hvilket velger du?
Jeg velger meg konsertopplevelsen på Viewpoint Snøhetta: den beskjedne scenen og den storslagne utsikten – med Snøhetta-massivet som titta ut av tåkeheimen og moskusene som beita på sletta nedenfor scenekanten.
- Hvor på ruta er landskapet aller vakrest?
Det er et vanskelig spørsmål, siden det hver eneste dag åpenbarte seg vakre skuer, men strekningen opp fra Dovre, inn i Dovrefjell nasjonalpark og opp på selve høyfjellet glemmer jeg aldri.
- Noen mennesker slår til og utretter noe stort når sykdom setter livet på spill. Kan du forklare litt om tankeprosessen bak en slik beslutning?
Det er overveldende å vite at livet blir kortere enn du har forventet. Du blir gjerrig på tida du har igjen. På den ene siden vil du få oppmerksomheten bort fra alt det triste og trivielle, og på den andre siden vil du sluke rått og mest mulig av gode opplevelser – ta for deg av livet.
- Hvordan føles det å jobbe med et omfattende bokprosjekt? Hva er aller mest artig, og hva er mer vrient enn du kanskje hadde forestilt deg?
Arbeidet med dette bokprosjektet startet for ca. fem år siden. Som de fleste forfattere, vil jeg tro, har noen dager vært intense, med stor framdrift og tro på teksten. Det er deilige dager, men så kommer alle disse dagene med motløshet, der du må omstrukturere og kaste i søpla, i forvissning om at andre faktisk skal lese og få et utbytte av det du skriver.
- Har du gått fra deg, bokstavelig talt, eller sysler du med planer om å legge ut på noe liknende igjen?
Jeg tviler på om helsa mi en gang til vil være med på 600 kilometers gange. Samtidig tenker jeg alltid at også vi som er alvorlig sjuke har lov til å unnfange ville idéer, sette oss mål og planlegge for framtida. Det er viktig å tilpasse prosjektene til hvor du står i livet. Det er mange pilegrimsleder i Norge. Noen av menneskene jeg møtte langs Gudbrandsdalsleden hadde gått i månedsvis, andre var ute på sin årlige ukeetappe. Noen klarte seg på egen hånd. Andre trengte et støtteapparat i ryggen. Jeg tror jeg planlegger noe skritt til!
Vi håper og antar at skrittene blir mange, og gratulerer Anne Grimstad Fjeld med en vidunderlig reiseskildring.