Trond Vernegg

(Foto av forfatteren: Kristin Linnea Backe)

Røyken har akkurat lagt seg når vi møter Trond Vernegg. Heldigvis er det hans egen piperøyk og ikke granatrøyk fra krigens grusomheter. Den siste finner du i bokform.

Den alltid engasjerte forretningsadvokaten og riksmålshøvdingen har påbegynt et ambisiøst prosjekt, og Trond Vernegg stiller som alltid høye krav til det han selv leverer. Handlingen foregår også denne gangen i sluttfasen av andre verdenskrig og det påfølgende landssviksoppgjøret, og i vår egen tid, nærmere bestemt rett før 2000-årsskiftet. Hans første roman Forbindelsene ble godt mottatt av leserne. I Granatsjokk slår granatsplintene i veggene allerede fra første side, i en roman hvor Trond Vernegg igjen vever sammen grufulle krigshandlinger og nazistiske forgreninger på tvers av nasjonaliteter og tidsepoker, med sterke menneskeskjebner og forbudt kjærlighet som sentrale ingredienser.

Bør man ha lest første bind før man begynner på Granatsjokk? – Slett ikke; jeg mener Granatsjokk står fjellstøtt også på egne marsjstøvler. Men les gjerne begge bøkene i sammenheng, og fra Kolofon forlag vil de to bindene også kunne kjøpes som ett, til en hyggelig pris, forteller Vernegg. Han er født i 1958 og oppvokst i Sandefjord. Den skrivende karrieren startet tidlig, først som journalist i Norges Handels- og sjøfartstidende, senere som frilansjournalist i flere aviser og i Farmand, men også i kulørt presse som Se og Hør og Nå. Interessen for historie, og da andre verdenskrig spesielt, har vært der siden ungdommen, og kun tilfeldigheter gjorde at Vernegg valgte jus fremfor historiestudier. – Min far var krigsseiler, men vi snakket aldri om det hjemme. Jeg har alltid kjent at krigen har et mystisk slør over seg, og har ønsket å skrive en romanserie som både er underholdning og har en dypere bunn, forteller forfatteren.

Hvordan får du tid til å skrive, innimellom en krevende jobb som forretningsadvokat, mangeårig formann i Riksmålsforbundet og et travelt liv der du  blant annet hjelper ektemannen din med å arrangere konserter Europa rundt og er med på å drive en gjestegård ved Mjøsa? – Svaret er vel at jeg liker å leve travelt, dessuten nyter jeg godt av å ha et svært godt sovehjerte. Interessen for litteratur har alltid vært der, og jeg leser gjerne 5-6 bøker i uken. Drømmen om å skrive skjønnlitteratur har jeg hatt gjennom mange år, og den måtte en dag komme til utløp. Da var det naturlig at det ble kriminallitteratur med andre verdenskrig som bakteppe. Det er befriende å kunne flette sammen fiksjon og autentiske hendelser på tvers av nåtid og fortid, forteller Trond Vernegg.

Hvordan har du opplevd samarbeidet med Kolofon forlag? – De gjør en utmerket og profesjonell jobb med alt fra manusbearbeiding til produksjon. Det viktigste for meg er de mange gode tilbakemeldingene fra leserne etter den første romanen; de har gitt meg god motivasjon for å fortsette arbeidet, sier en alltid blid og entusiastisk forfatter, før han finner frem tobakksboksen og stapper pipa som har vært en del av hans identitet gjennom hele karrieren. Når kan vi begynne å glede oss til tredje og siste bind? – Livet er travelt, men skrivelysten er stor. Den kommer, lover Trond Vernegg.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *